تبلیغات
منم! زکریای رازی! - تعیین نقطه ذوب
www.facebook.com\peimanaliasghari

تعیین نقطه ذوب

نقطه ذوب درجه حرارتی است که در آن درجه حرارت, ماده جامد به ماده مایع تبدیل میشود. در تمام مدت ذوب درجه حرارت ثابت می ماند و در این درجه حرارت دو فاز در حال تعادل اند. وجود ناخالصی در یک ماده , نقطه ذوب آن را پایین می آورد و مخلوط دو ماده , دارای نقطه ذوب پایینتری از هرکدام از دو ماده اولیه است.

نقطه ذوب دماییست که در آن ترکیب شروع به ماعع شدن میکند تا دمایی که به طور کامل مایع میشود. ترکیب خیلی خالص دامنه ذوب 0.5 یا پایین تر دارد. دامنه ذوب ترکیبات خالص معمولی 1.5 است.

خلوص ترکیب از دو طریق مشخص می شود: اول اینکه ماده خالصتر نقطه ذوب بالاتری دارد, دوم اینکه ماده خالصتر دامنه ذوب کمتری دارد یعنی بین درجه حرارت شروع و پایان ذوب اختلاف کمتری وجود دارد.

تعیین نقطه ذوب صحیح یک ترکیب آلی احتیاج به ماده کافی دارد تا با سرد و گرم کردنهای متناوب بتوان در بین فازهای مایع و جامد تعادل برقرار کرد و درجه حرارت آنرا اندازه گرفت. مقدار ماده ای که برای این عمل لازم است غالبا بیشتر از مقداری است که شیمیدانان در دسترس دارد. از این رو روشهای میکرو که چندان دقیق نیستند ولی احتیاج به مقدار ناچیزی از نمونه دارند و آسان هم هستند توسعه یافته اند. یکی از متداول ترین روشها استفاده  از لوله مویین است. در کلیه روشهای میکرو نقطه ذوب را به صورت حدود تغییرات ذوب اندازه میگیرند. این حدود شامل درجه حرارتی است که عمل ذوب نمونه شروع می شود و بعد خاتمه می یابد.

در اندازه گیری نقطه ذوب با لوله مویین از گرم کن های گوناگونی استفاده می شود. این گرم کن ها از یک بشر ساده که محتوی مایعی با نقطه جوش بالاست و با چراغ گاز گرم و با دست هم زده میشود, شروع شده و به وسایل کاملی می رسد که با الکتریسیته گرم میشود و به طور مکانیکی هم میخورد.

در اثر جذب انرژی، آرایش منظم ذرات در یك تركیب جامد و بلوری به آرایش نامنظم(حالت مایع) تبدیل می شود. این عمل را ذوب می گویند.                                                                                     
پدیده ذوب وقتی روی می دهد كه انرژی گرمایی بر نیروهای بین ملكولی كه ذرات را در حالت جامد نگه می دارند فایق آید                                                                          .
نقطه ذوب یك تركیب دمایی است كه در آن، جسم به صورت مایع در می آید.در این دما فشار بخار مایع و فشار بخار جامد برابرند و دو فاز مایع و جامد در حال تعادل هستند                                           .       
دمای ذوب یك جسم خالص در طول عمل ذوب ثابت می ماند.به عبارت دیگر، اگر به مخلوط مایع و جامد یك جسم خالص گرما بدهیم، تا وقتی كه تمام جامد به مایع تبدیل نشود، دمای جسم بالا نمی رود.و چنانچه گرم كردن متوقف شود، تا زمانی كه تمامی مخلوط جامد نشده است، دما پائین نمی رود                                   .
برخی از جامدات آلی در دمای ذوب شدن یا پیش از آن براثر گرما تجزیه می شوند. در این صورت می توان به جای نقطه ذوب دمای تجزیه را به عنوان یك خاصیت فیزیكی مورد استفاده قرار داد.بعضی از مواد فشار بخار بالایی دارند، به طوری كه در نقطه ذوب خود یا پیش از آن تصعید می شوند.در این گونه موارد تعیین نقطه ذوب در لوله در بسته انجام می شود 

   بعضی مواد قبل از ذوب شدن حلال تبلور خود را از دست می دهند (عرق می کنند) در این حالت اولین قطره مایع دیده شده نقطه ذوب واقعی است.

دمای ذوب را عمدتا به دو طریق زیر تعیین میکنند:                                                    
1 لوله تیل                                                      
2 دستگاههای اندازه گیری دقیق میكروسكوپی

وسیله ساده ای است كه به سهولت قابل دسترسی است. لوله تیل به نحوی طراحی شده است كه وقتی در آن روغن می ریزیم و لوله را گرم می كنیم، در آن تبادل گرمایی صورت می گیرد.

به نحوی كه توزیع دما در سراسر روغن داخل لوله یكنواخت می شود.چنانچه لوله تیل در دسترس نباشد از یک بشر کوچک 50 یا 100 میلی لیتری می توان به عنوان حمام استفاده کرد.

تعیین نقطه ذوب یک نمونه:

مقدار کمی از نمونه پودر شده را بر روی یک شیشه ساعت کوچک بگذارید. یک لوله مویین تمیز برداشته و به وسیله شعله یک طرف آن را کاملا مسدود نمایید و چند بار نوک باز لوله مویین را آهسته به داخل پودر بزنید.با برگرداندن لوله و با زدن سریع انتهای بسته لوله برروی یک سطح محکم میتوان پودر را به طرف انتهای بسته لوله هدایت کرد. جسم باید در انتهای بسته لوله کاملا متراکم شود.

لوله را بوسیله یک بند لاستیکی کوچک به گرماسنج متصل کنید. خود نمونه باید در مجاورت حباب گرماسنج باشد و بند لاستیکی در بالاترین جا تا از سطح مایع داغ دور باشد. سپس گرماسنج را بوسیله چوب پنبه سوراخداری که یک طرف آن بریده شده در داخل گرمکن قرار دهید. با استفاده از حرارت چراغ بونزن به آرامی درجه حرارت مایعی را که باید گرم شود بالا ببرید درجه ای را که ابتدا عمل ذوب مشاهده میشود و همچنین درجه ای را که در آن آخرین قسمت جامد ذوب میشود را یاد داشت کنید.




فریاد زدم در تاریخ 1389/07/26 فریاد پیمان علی اصغری
درباره پیمان علی اصغری
آرام تر سکوت کن...
صدای بی تفاوتی هایت,
آزارم می دهد...
نیستی ببینی...
بعضی اوقات,
آنقدر حس تنهایی غرقم می کند,
که حتی خودم را هم,
دور و بر خودم نمی بینم...
هزگر نمی بخشمت...
پیمان علی اصغری
(ادمین سبز)
نظر سنجی
کاربرد این وبلاگ در چه سطحی قرار داره؟





فریاد
آرشیو فریادها
پیوندهای روزانه


    
قالب وبلاگ